وزوز گوش یا تینیتوس به معنی درک صدای اظافه در گوش است. این مشکل رایج، در حدود 15 تا 20 درصد افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. وزوز گوش خود یک بیماری نیست بلکه نشانه ای از یک اختلال اساسی است، مانند کاهش شنوایی مرتبط با سن، آسیب گوش یا اختلال در سیستم گردش خون.
این حالت علاوه براین که ناخوشایند است، با افزایش سن بیشتر می شود اما برای بسیاری از افراد، با درمان می تواند بهبود یابد. شناسایی و درمان عامل پنهان، گاهی اوقات کمک می کند. درمان های دیگر، شدت شنیده شدن وزوز را کاهش می دهد و آن را کمتر قابل توجه می کند.
علائم وزوز گوش
شنثیدن صدا هنگامی که صدای خارجی وجود ندارد. علائم وزوز گوش ممکن است شامل انواع صدا ها به صورت زیر در گوش شما باشد:
- Ringing(زنگ زدن)
- Buzzing(صدای آهسته و ارتعاشی مشابه صحبت کردن مردم)
- Roaring(صدای غرشی)
- Clicking(صدای کلیک)
- Hissing(مشابه با صدای حرف س)
- Humming(صدای پیوسته و پایدار مانند زنبور عسل.)
صدای وزوز ممکن است از صدای زیر تا بم تغییر کند و شما آن را در یک یا هر دو گوش بشنوید. در بعضی موارد، صدا می تواند خیلی بلند باشد و می تواند با توانایی شما برای تمرکز یا شنیدن صدای خارجی تداخل ایجاد کند. وزوز گوش ممکن است ممتد یا منقطع باشد.
انواع تینیتوس
تینیتوس دارای انواع مختلفی می باشد که عبارتند از :
- ذهنی :
فقط شما می توانید آن را بشنوید. این حالت شایع ترین نوع وزوز گوش است که می تواند به علت مشکلات در گوش خارجی، میانی یا داخلی شما باشد. همچنین می تواند با مشکلات عصب شنوایی یا بخشی از مغز شما که سیگنال عصبی را به عنوان صدا (مسیرهای شنوایی) تفسیر می کند، ایجاد شود. - عینی :
هنگامی که پزشک شما را معاینه میکند می تواند آن را بشنود که می تواند به علت مشکل رگهای خونی، وضعیت استخوانچه های گوش میانی یا انقباض عضلانی باشد.
وزوز پیکری چیست
نوعی وزوز به نام وزوز پیکری نیز وجود دارد که بلندی، کیفیت صوتی و مکان شنیدن آن با تحریکات پیکری تغییر می کند.
این نوع وزوز در گروه بسیار کوچکی از بیماران دیده می شود که تحت عمل جراحی برداشت تومور شوانومای دهلیزی بزرگ قرار گرفته اند. این بیماران توانایی دستکاری کردن کیفیت وزوزشان را با انجام حرکاتی همچون حرکات چشم، حرکت پا، حرکت سر و گردن، خیره شدن به یکجا، حرکت فک و یا تحریک آرام پوست دستان یا صورت دارند.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
- اگر وزوز گوش شما آزاردهنده باشد.
- بعد از یک عفونت تنفسی فوقانی، مانند سرماخوردگی ایجاد می شود و صدای آن در عرض یک هفته بهبود نمی یابد.
- به طور ناگهانی یا بدون علت ظاهری اتفاق می افتد.
- وزوز گوش شما همراه با سرگیجه یا کم شنوایی است.
علل وزوز گوش
تعدادی از شرایط می تواند موجب آسیب یا جراحت گوش شود. در بسیاری از موارد یک علت دقیق پیدا نمی شود.
یکی از شایع ترین علت های آن، آسیب به گوش داخلی است. سلول های مویی در گوش داخلی، در تعامل با تغییر فشار امواج صوتی حرکت می کنند. این فرایند باعث می شود که سلول ها سیگنال الکتریکی را از طریق گوش شما (عصب شنوایی) به مغز شما بفرستند. مغز شما این سیگنال ها را به عنوان صدا دریافت میکند. اگر موهای حسی در گوش داخلی شما خم و یا شکسته شوند، می توانند پالس های تصادفی الکتریکی را به مغز شما بیفزایند و موجب وزوز گوش می شوند.
سایر علل وزوز گوش عبارتند از سایر مشکلات گوش، اختلالات مزمن، و آسیب یا شرایطی که بر اعصاب در گوش شما و یا مرکز شنوایی در مغز تاثیر می گذارد.
علل شایع وزوز گوش عباتست از :
- افت شنوایی مرتبط با سن در بسیاری از مردم که همراه با افزایش سن، بیشتر شده و معمولا از حدود 60 سالگی شروع می شود. اصطلاح پزشکی برای این نوع از کم شنوایی presbycuses (پیرگوشی) است.
- قرار گرفتن در معرض صدای بلند، مانند آنهایی که از تجهیزات سنگین، اره های برقی و سلاح گرم استفاده می کنند که از منابع رایج کم شنوایی ناشی از سر و صدا هستند. دستگاه های قابل حمل، مانند پخش کننده های MP3 یا آی پاد، می توانند موجب کم شنوایی مرتبط با سر و صدا شوند. وزوز ناشی از مواجه ی کوتاه مدت با صداهای بلند، مانند حضور در یک کنسرت، معمولا موقتی بوده و از بین می رود. هم مواجه ی کوتاه مدت و هم بلند مدت با صداهایی با شدت زیاد، می تواند آسیب دائمی ایجاد کند.
- جرم کانال گوش باعث محافظت از ورود گرد و خاک به گوش و کاهش رشد باکتری در کانال گوش می شود اما هنگامی که بیش از حد تجمع می یابد، به صورت طبیعی پاک نمی شود و باعث کم شنوایی و وزوز می شود.
- تغییرات استحکام استخوان در گوش میانی شما (مانند بیماری اتوکلروزیس) ممکن است به شنوایی شما آسیب برساند و موجب وزوز گوش شود.
برخی دیگر از علل شایع وزوز گوش شامل موارد زیر می گردد:
- بیماری منیر: وزوز گوش می تواند یک شاخص اولیه بیماری منیر به علت بالا رفتن فشار مایع در گوش داخلی باشد.
- اختلالات TMJ: مشکلات جراحی مفصل تمپوروماندیبولار( مفصل در هر طرف سر خود در مقابل گوشهایتان، جایی که استخوان فک پایینی به جمجمه متصل می شود)، می تواند موجب وزوز گوش گردد.
- آسیب های سر یا آسیب گردن: ضربه به سر و گردن می تواند بر گوش داخلی، اعصاب گوش یا عملکرد مرتبط با شنوایی در مغز تأثیر بگذارد. چنین آسیب هایی به طور کلی باعث ایجاد وزوز در یک گوش می شود.
- نوروم آکوستیک: این تومور غیر خوشخیم (خوش خیم) بر روی عصب جمجمه ای است که از مغز شما به گوش داخلی شما می رسد و کنترل و تعادل و شنوایی را کنترل می کند. همچنین شوانومای ویستیبولار نامیده می شود، این وضعیت به طور کلی فقط باعث ایجاد گوش وزوز گوش می شود.
- اختلال در تیوب استاش(گوش میانی را به بخش بالایی حلق متصل می کند) : به علت مواردی مانند کاهش زیاد وزن، بارداری و پرتودرمانی، گاهی اوقات می تواند این نوع اختلال را ایجاد کند.
- اسپاسم عضلانی در گوش داخلی: می تواند موجب وزوز گوش، افت شنوایی و احساس سوزش در گوش شود. علت آن گاهی ناشناخته است اما می تواند به علت بیماری های عصبی، از جمله مولتیپل اسکلروزیس(M.S) باشد.
عوامل خطر زا و پر ریسک در ایجاد وزوز گوش
هر کسی می تواند وزوز گوش را تجربه کند، اما این عوامل ممکن است خطر بوجود آمدن آن را در شما افزایش دهند:
- قرار گرفتن در معرض صدای بلند: مواجه ی طولانی مدت با نویزی که شدت زیادی دارد، می تواند به سلول های حسی مویی که موجب انتقال صدا به مغز شما میشود آسیب برساند. افرادی که در محیط های پر سر و صدا کار می کنند مانند کارگران و کارکنان ساختمانی، نوازندگان و سربازان، بیشتر در معرض وزوز هستند.
- سن: با افزایش سن، تعداد فیبرهای عصبی در گوش شما کاهش می یابد و احتمالا باعث مشکلات شنوایی می شود که اغلب در ارتباط با وزوز گوش است.
- جنسیت: احتمال ایجاد وزوز در مردان بیشتری است.
- سیگار کشیدن: سموم خطر ابتلا وزوز را افزایش می دهند.
- مشکلات قلبی عروقی: شرایطی که جریان خون شما را تحت تاثیر قرار بدهد، مانند فشار خون بالا و یا شریان های تنگ شده (آترواسکلروز)، خطر ابتلا به وزوز گوش را افزایش می دهد.
استفاده از سمعک برای مدیریت تینیتوس
یکی از راههای مدیریت وزوز گوش ( تینیتوس ) برای افرادی که دچار کمش نوایی نیز هستند استفاده از سمعک می باشد . مکانیزم و روش بسیار ساده است، استفاده از صوت درمانی برای انحراف ذهن از صدای دلخراش وزوز . این نوع تکنولوژی کنترل صدای وزوز گوش تنها در سمعکهای هوشمند دیجیتال تعبیه شده است .
دارو درمانی برای مدیریت وزوز گوش
هیچ دارویی به طور مؤثر در آزمایش های بالینی مکرر ، وزوز را حذف نکرده است. داروهای بالقوه عبارتند از مواردی که اثری بر روی جریان خون و ویسکوزیتی دارند ، شل کننده های عضلانی ، استروئیدها و دیورتیک ها ، روش های دارویی برای درمان واکنش های تینتیوس شامل ضد افسردگی ها ، داروهای ضد اضطراب و داروهای تسهیل کننده خواب هستند.
مکمل های گیاهی مثل ginkgo و melatonin و مکمل های رژیم غذایی مثل ، روی ، منیزیم ، مس ، نیاسین ، ویتامین B3، کوبالمین / ویتامین B1 نیز توصیه شده اند.
بدون دیدگاه