سمعک جیبی شاید اسمی کتر آشنا برای کسی که به تازگی به دنال سمعک هست باشد . اینکه این نوع سمعک چیست و چگونه کار می کند را به طور کامل در این مقاله بررسی خواهیم کرد .
سمعکهای جیبی
سمعکهای جیبی نوعی از سمعکها هستند که به جای قرارگیری درون یا پشت گوش در جعبه ای کوچک قرار گرفته و به جیب یا لباس فرد متصل میشود و توسط سیم باریکی به قالب ساخته شده از گوش متصل میگردد و به این ترتیب صدا را به گوش میرساند. این سمعکها در گذشته رواج بیشتری داشته است و امروزه با ظهور سمعکهایی با تکنولوژی بالاتر مانند سمعکهای هوشمند دیجیتال استفاده از انها کمتر شده است.
مکانیزم عمل سمعکهای جیبی
سمعک جیبی به دلیل قدیمی بودن آنها مکانیزم عملکرد بسیار ساده ای دارند. این دستگاه از چندین جز تشکیل شده است که با همکاری یکدیگر صدا را تقویت و به گوش فرد میرسانند. برای درک بهتر عملکرد این سمعکها ابتدا به بررسی کلی اجزای سازنده آن و عملکردشان میپردازیم:
- بدنه
- سوییچ
- دکمه ولوم و تغییر صدا
- دکمه مربوط به تنظیم
- میکروفون
- پردازنده
- رسیور
- سیم
در اداممه قسمتهای مختلف سمعک جیبی را بررسی می کنیم و عملکرد هریک را تشریح خواهیم کرد .
- بدنه :
محفظه ای پلاستیکی و مکعبی شکل که اجزای دیگر درون و بیرون آن تعبیه شده اند. - سوییچ :
کلیدی برای روشن و خاموش کردن سمعکها که معمولا سه حالت N-H-O یا M-T-O دارد. قرارگیری کلید در موقعیت O نشانگر خاموش بودن سمعک است. موقعیت N و M روشن شدن و شروع به کار سمعک است. هنگاهی که کلید در موقعیت H قرار میگیرد ، تقویت فرکانسهای پایین برای کاهش نویز محیط و افزایش درک گفتار، تغییر میکند.
سمعک با سوئیچ موقعیت T نشان می دهد که سمعک مجهز به یک سیم پیچ القایی است که می توان از آن برای پاسخگویی به تماس استفاده کرد، اما باید توجه داشت که وقتی سوئیچ در وضعیت T قرار دارد ، تلفن باید روی بدنه سمعک قرار گیرد تا اثر پاسخگویی افزایش یابد. - دکمه ولوم و تغییر صدا :
دکمه کنترل صدا در سمعکهای جیبی که با عدد 1 تا 9 نشان داده میشود و فرد میتواند با قرار دادن دکمه در هر عددی صدا را کم و زیاد نماید. - دکمه مربوط به تنظیم :
بر روی بدنه سمعک تریمرهای مخصوصی برای تنظیم صدا قرار دارد که توسط ادیولوژیست صداهایی با فرکانس بالا ، پایین و حداکثر خروجی سمعک متناسب با افت شنوایی فرد تنظیم میگردد. - میکروفون :
این قطعه درون سمعک قرار دارد و صدا را دریافت و تبدیل به سیگنال الکتریکی مینماید. - پردازنده :
تغییرات لازم و تقویت را بر روی سیگنال الکترونیکی اعمال میکند. - رسیور :
سیگنالهای الکتریکی را به سیگنال صوتی تبدیل کرده و توسط سیم مخصوص به گوش فرد هدایت مینماید. - سیم :
سیمی دو شاخه همانند سیم هندزفری که به سمعک وصل میشود و صدا را به گوش میفرستد. به انتهای این سیمها قالبهای گوش راست و چپ که مطابق گوش فرد ساخته شده است متصل شده و درون گوش قرار میگیرد.
تمامی این اجزا برای تقویت صدا و همچنین تنظیم و کنترل صدا وجود دارند که در نتیجه صدا را برای فرد تقویت کرده و مشکل کم شنوایی فرد را تا حد امکان رفع خواهند کرد.
مزایا سمعکهای جیبی
سمعکهای جیبی به دلیل شکل و تکنولوژی استفاده شده در ساخت آنها دارای مزایای متعددی برای افراد میباشد که به راحتی میتوانند از آن استفاده کرده و درک گفتار بهتری داشته باشند.در ادامه به برخی از این مزایا اشاره مینماییم:
- محدودیت کمتر :
سایز بزرگ این سمعک برای افرادی با ناتوانی جسمی و بینایی مناسب است زیرا ولوم و دکمه های بزرگتر داشته و تعویض باتری آن نیز بسیار ساده است. - راحتی :
استفاده از این سمعک برای افراد بسیار راحت بوده و نیاز به آموزش پیچیده ای ندارد. - مناسب برای افرادی با مشکلات پزشکی :
این سمعک برای افرادی که نمیتوانند به دلایل پزشکی از سمعکهای داخل گوشی و یا پشت گوشی استفاده کنند مناسب است. - تنظیم و کنترل ساده :
تنظیم این سمعکها راحت بوده و کاربر به سادگی میتواند صدا را کنترل نماید. - دوام بالا :
این سمعکها نسبت به سمعکهای دیجیتال دوام بالاتری دارند. - عمر باتری :
باتری این سمعکها از نوع قلمی بوده و به دلیل قدرت بالاتر آن ، عمر باتری طولانی تری خواهد داشت. - قیمت :
سمعکهای جیبی قیمت پایین تری نسبت به سمعکهای هوشمند دارند.
معایب سمعک جیبی
این سمعکها علاوه بر مزایای متعدد به دلیل سطح فناوری و نوع پردازنده آن، دارای محدودیتهایی نیز میباشند که استفاده از آن برای تمام افراد توصیه نمیگردد، برخی از این معایب را بررسی مینمایم:
- اندازه و شکل ظاهری :
سایز بزرگ و ظاهرمتفاوت این سمعک ها ممکن است برای برخی از افراد جذاب نباشد. - کیفیت صدا :
به دلیل فناوری قدیمی تر، کیفیت صدای این سمعکها نسبت به سمعکهای دیجیتال پایین است. - نویز و خش خش :
به دلیل قرارگیری سمعک جیبی درون جیب و یا تماس بیشتر با لباس فرد، خش خش و نویز بیشتری نسبت به سمعکهای دیجیتال خواهد داشت. - تکنولوژی :
سطح تکنولوژی و فناوری به کار رفته در سمعکهای جیبی محدود است.
توجه داشته باشید که برای انتخاب یک سمعک مناسب، نوع کم شنوایی و درجه افت آن، میزان بودجه و سطح فناوری درخواستی شما از سمعک بررسی شده و در نهایت ادیولوژیست بهترین سمعک را برای شما انتخاب مینماید.
بدون دیدگاه