یکی از چهار جز اصلی سمعکها منبع تغذیه یا باتری است که با واکنشهای شیمیایی رخ داده درون باتری و جریان تولید شده توسط آن، سمعک کار میکند. باتری سمعکها در انواع و سایزهای مختلف تولید شده اند که هر کدام مناسب سمعک بخصوصی میباشند.
انواع باتری سمعکها
باتری سمعکها بر اساس دائمی و یا یکبار مصرف بودن به دو نوع شارژی و غیرشارژی تقسیم میشوند.
- باتریهای شارژی
- باتریهای غیر شارژی
باتریهای شارژی سمعک
باتریهای شارژی به وفور در سمعکهای نسل جدید استفاده میگردد که استفاده از سمعک را برای کاربر راحت کرده و نیاز به تهیه مداوم باتری نخواهد داشت در نتیجه از نظر اقتصادی مقرون به صرفه خواهد بود.
انواع باتریهای شارژی
باتری های شارژی در دو نوع قابل تعویض و غیرقابل تعویض وجود دارند. این باتریها از جنس لیتیوم-یونی هستند و با جریان برق شهری شارژ میشوند و لازم است چند ساعت درون شارژر مخصوص سمعک قرار گیرند تا برای استفاده مجدد آماده گردند.
- باتریهای شارژی قابل تعویض:
در نوع قابل تعویض، معمولا سمعک دارای درب باتری بوده و میتوان باتری را از درون سمعک خارج و یا جایگزین کرد . - باتری شارژی غیرقابل تعویض:
در باتریهای نوع غیرقابل تعویض، باتری هنگام ساخت سمعک درون آن جایگذاری شده و به صورت ثابت درون سمعکها قرار دارد و این سمعکها درب باتری نداشته و امکان خارج کردن باتری توسط کاربر وجود نداشته و در صورت خرابی، امکان تعویض باتری نیست و باید سمعک به کمپانی آن شرکت تحویل گردد تا تعمیرات لازم بر روی آن صورت گیرد.
باتریهای غیرشارژی سمعک
باتریهای غیرشارژی معمول ترین نوع باتری در سمعکها میباشند که با اتمام ذخیره باتری، باید باتری جدیدی درون سمعک قرار داده شود. لازم به ذکر است که این کار به راحتی توسط کاربر انجام میگیرد و نیاز به تخصص و مهارتی نخواهد داشت.
انواع باتریهای غیرشارژی
باتریهای غیرشارژی در انواع و اندازه های مختلفی وجود دارند که بر اساس سایز و قدرت هر کدام مناسب سمعک خاصی میباشد و همچنین هر یک از این باتریها طول عمر بسیار متفاوتی دارند.
- باتریهای کربنی، لیتیومی و جیوهای:
این نوع باتریها فقط در سمعکهای قدیمی تر استفاده میشوند و در حال حاضر در سمعکهای نسل جدید کاربردی ندارند. - باتری قلمی یا AA:
باتری سمعکهای جیبی از این نوع است که به دلیل سیز بزرگ و قدرت بالای آن، طول عمر بسیار بیشتری نسبت به باتریهای دیگر خواهد داشت. - باتری های زینک-هوا :
رایج ترین باتری غیر شارژی مورد استفاده در سمعکهای نسل جدید از نوع باتریهای zinc-air یا زینک-هوا هستند که در نتیجه ی واکنش هوا با زینک موجود در باتری انرژی لازم تولید میگردد.
روی سطح این باتری ها برچسبی با رنگ اختصاصی، توسط کارخانه تولید کننده زده میشود و تا زمانیکه برچسب از سطح آن جدا نشود باتری شروع به کار نخواهد کرد . با جدا شدن برچسب از روی باتری ، هوا از سه سوراخ موجود در سطح باتری وارد آن شده و با زینک موجود درون باتری واکنش شیمیایی میدهد در این حالت باتری شروع به شارژ شده و آماده استفاده می گردد .
لازم به ذکر است که این فرآیند نیاز به زمان کوتاهی برای شارژ کامل باتری دارد ، لذا برای اینکه بتوانید از تمام قدرت باتری استفاده کنید و عمر باتری طولانی تری داشته باشید، حتما بعد از کندن برچسب، باتری را حدود 5 دقیقه در محیط اتاق قرار دهید تا کامل شارژ شود و سپس در سمعک استفاده نمایید.
انواع باتریهای زینک-هوا
باتری های zinc-air در پنج سایز و قدرت مختلف ، توسط برندهای متفاوتی تولید شده اند که برای استفاده در سمعکهای مختلف به کار می روند:
- باتری شماره 5A : این باتری کوچکترین سایز باتری مورد استفاده در سمعکهای غیر شارژی میباشد که فقط در تعداد محدودی از سمعکها استفاده میشود، بنابراین توزیع و فروش آن چندان رایج نیست. رنگ مشخص کننده این نوع باتری قرمز است.
- باتری شماره 10 : رایج ترین باتری سایز کوچک مورد استفاده در سمعکها است که رنگ مشخص کننده آن زرد میباشد. این سایز باتری معمولا در سمعکهای داخل گوشی و سمعکهای ریک یا رسیور داخل کانال استفاده میگردد.
- باتری شماره 312 : این باتری در سمعکهای داخل گوشی با سایز بزرگتر، سمعکهای ریک (رسیور داخل کانال) و همچنین در سمعکهای پشت گوشی استفاده میگردد. رنگ مشخص کننده این نوع باتری قهوه ای میباشد.
- باتری شماره 13 : این باتری بیشتر در سمعکهای ریک و سمعکهای پشت گوشی و به ندرت در سمعکهای داخل گوشی کاربرد دارد. رنگ مشخص کننده این نوع باتری نارنجی است.
- باتری شماره 675 : این باتری بزرگترین و قویترین باتری زینک-هوا موجود در بازار است که فقط در سمعکهای پشت گوشی بسیار قوی مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ مشخص کننده این باتری آبی است.
طول عمر باتری سمعک
طول عمر باتری ها به عوامل متعددی مانند میزان افت شنوایی، تنظیم سمعک در حداکثر توان خروجی سمعک، تعداد برنامه های فعال شده در سمعک، آپشن های مورد استفاده، استفاده از قابلیتهای بلوتوثی و اتصال به دستگاه های دیگر و میانگین مدت زمان استفاده روزانه از سمعک بستگی دارد بنابراین مدت زمان ثابتی را برای طول عمر نمیتوان بیان کرد.
به طور کلی هر چه سایز باتری بزرگتر باشد، قدرت و طول عمر بیشتری خواهد داشت و با بررسی های انجام شده طول عمر میانگینی برای هر باتری بدست آمده که به شرح زیر می باشد:
- طول عمر باتری شماره 10 : به طور معمول بین سه تا هفت روز
- طول عمر باتری شماره 312 : به طور معمول بین پنج تا ده روز
- طول عمر باتری شماره 13 : به طور معمول بین شش تا چهارده روز
- طول عمر باتری شماره 675 : به طور معمول بین ده تا بیست روز
به طور مثال باتری سمعک نامرئی دارای سایز کوچکتری می باشد و مشخصا طول عمر باتری هم به تناسب آن کمتر خواهد بود .
راهکارهایی برای استفاده بهینه از باتری سمعکها و افزایش طول عمر:
- زمانی که از سمعک استفاده نمی کنید مانند زمان خواب، حتما درب باتری سمعک خود را باز نمایید.
- باتریها به صورت یک حلقه کامل به فروش میرسند که هر حلقه شامل 6 عدد باتری می باشد. باتریهای اضافه خود را در محیطهای خشک و خنک نگهداری کرده و برچسب آنها را فقط هنگام استفاده جدا نمایید.
- در قسمت پشت حلقه باتریها اطلاعات باتری، شامل کشور تولید کننده، نام برند، علائم محیط زیستی و تاریخ انقضا به میلادی درج شده است. هنگام خرید باتری بخصوص در خرید تعداد بالا، حتما به تاریخ انقضای آن توجه نمایید. با به پایان رسیدن تاریخ انقضا، باتری ها بدون اینکه مورد استفاده قرار گیرند یا برچسب آنها جدا شود شروع به خالی شدن خواهند کرد و به مرور لایه ای سفید رنگ در سطح آنها ظاهر میگردد که نشاندهندهی سولفاته شدن باتری میباشد.
- پس از جدا کردن برچسب از سطح باتری مطمئن شوید که ماده چسبناک برچسب بر روی سطح باتری باقی نمانده و منافذ را مسدود نکرده باشد تا هوا به درستی از طریق این منافذ وارد باتری شود.
قیمت باتری سمعک
باتری سمعک هم مانند سایر قطعات سمعک با توجه نوع برند، کیفیت و همچنین سایز ان می توان دارای قیمتهای متفاوتی باشد . برای دیدن لیست قیمت سمعک و لوازم جانبی آن می توانید مقاله انواع سمعک و قیمت آن را در وبسایت سمعک سایه ملاحظه بفرمائید .
برندهای تولید کننده باتری سمعک
دو برند معروف در زمینه تولید باتری سمعک دوراسل و ریوواک می باشند.
شرکت Rayovacامروزه از جمله برندهای معروف باتری سمعک می باشد. در سال 1930 میلادی، شرکت باتری فرنچ، به علت مشهوریت باتری های ریوواک به نام ریوواک تغییر نام داد. از اولین رادیوی قابل حمل تا باتری های ضد نشت در جنگ جهانی دوم از افتخارات ریوواک می باشد.ریوواک اولین تولیدکننده سمعک های لامپ خلا در سال 1937 بود ودر سال 1964 باتری های الکالاین مخصوص سمعک را روانه بازار کرد. از جمله افتخارات دیگر شرکت ریوواک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت باتری هایی با استفاده از روی(Zinc) در سال 1977
- در سال 2006 تولد ریوواک ادونسد(Rayovac advanced)
- اولین باتری های مخصوص کاشت حلزون به نام cochlear implants در سال 2006
دوراسل برند تولید کننده باتری سمعک
دوراسل برندی امریکایی از شرکت پراکتر ان گمبل هست که دارای خط تولید باتری و سیستم های قدرتی هوشمند می باشد. مارلوری و روبن در سال 1920 اقدام به تاسیس شرکت دوراسل کرده اند.
در سپتامبر 2011 دوراسل و پاورمت در صدد انجام پروژه ( دوراسل پاورمت ) برای تولید شارژهای بی سیم کوچک برای تلفن همراه و دستگاههای الکترونیکی کوچک برامدند.
باتری های دوراسل نیز مانند برند ریوواک دارای مدل های مختلف در رنگ های متفاوت جهت شناسایی می باشند.
بدون دیدگاه